A coaching: középpontban a személyes fejlődés

A coaching középpontjában az egyén áll

Egyre többen választják a coachingot személyes fejlődésük eszközének mind üzleti, mint privát életükben. De mi a coaching jelentése és miért hasznos? Mi a coaching folyamat és milyen területeken fejleszthetjük magunkat a segítségével

Mi a coaching? 

A coaching egy olyan párbeszédre épülő tanácsadási forma, amelynek célja, hogy a coach segítsen a tanácsadáson résztvevőben rejlő maximális potenciált kiaknázni, és a lehető legjobb teljesítményt elérni. Fókuszában nem a probléma, hanem maga az egyén áll, az ő erősségeit és képességeit fejleszti. Nem tanítja a résztvevőt, hanem megtanítja tanulni. 

A coaching két nagy területe: 

Life coaching: életvezetési kihívások megoldása a cél

Business coaching: az üzleti élet különböző területein jelentkező kihívások megoldása a cél

Hogyan alakult ki a coaching? 

A coaching eredetileg egy sportban használatos angol kifejezés volt, mely az edző és a játékos együttműködési folyamatát jelentette. Az üzleti és privát életben az 1970-as évektől kezdték alkalmazni, Tim Gallwey “The Inner Game” című könyvének megjelenése után. Gallwey könyvének lényege, hogy az, ami a játékosok fejében játszódik le, ugyanannyira fontos, mint ami a pályán történik. Bár Gallwey műve eredetileg a teniszjátékosokról szólt, gyorsan rájöttek, hogy az elmélet az élet bármely területére átültethető. 

A koncepciót Graham Alexander és John Whitmore fejlesztette tovább, akik kidolgozták a jól ismert GROW-modellt, melyet ma is használnak a legtöbb coaching képzés során.  Azóta a coaching robbanásszerűen elterjedt  mind az üzleti, mind a privát szférában, szerte a világon, köztük Magyarországon is.

Üzleti coaching

Mi a különbség a coaching és a tanácsadás közt? 

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a coaching és a hagyományos értelemben vett tanácsadás egy és ugyanaz, valójában lényeges különbségek vannak a kettő közt. 

Ezek a következők: 

 • A coach közvetlenül nem ad tanácsot, hanem jól felépített beszélgetéssel és speciális technikákkal vezeti rá ügyfelét, hogy saját maga jöjjön rá a megoldásra
 • A folyamat középpontjában maga az ügyfél és az ő személyes fejlődése áll
 • A coachnak nem kell szekértőnek lennie ügyfele szakmai területén
 • Az ülések célja új ötletek, meglátások, pro/kontra érvek kialakítása, majd egy akcióterv készítése, melyet az ügyfél saját maga valósít meg
 • A felek egyenrangúak, párbeszéd zajlik köztük, szemben a tanácsadásra jellemző inkább egyoldalú kommunikációval

Mi a különbség a coaching és a pszichoterápia közt? 

Szintén gyakori tévedés, hogy a coachingot a pszichoterápiával azonosítják, mivel célja a személyes fejlődés. Mi a különbség a kettő közt? 

 • A pszichoterápia pszichés problémákkal, viselkedési zavarokkal foglalkozik
 • Fókusza inkább a múlt, és annak feldolgozása, mintsem a jelen és a jövő
 • A coachingnak meghatározott időtartama van, és mérhető eredmény a célja. Ezzel szemben a terápia akár évekig is eltarthat, és nincsenek előre meghatározott elvárások, amelyeket el kell érni
 • A pszichoterápia a mélyebb önismeret eszköze, de nem a képességek fejlődésén van a hangsúly.

Hogy néz ki egy coaching folyamat? 

A coaching ülések tematikája ugyan személyre szabott, illetve területtől függően változhat, de a következő elemeket mindig magában foglalja: 

 • Az első alkalmak a helyzet elemzéséről, probléma feltárásáról szólnak. Megtörténik a cél azonosítása, a különböző oda vezető utak felmérése, a személyes erősségek és fejlesztendő területek feltérképezése. 
 • Az ülések utána gyakorlati feladat kijelölése
 • A következő alkalmak a gyakorlati feladatok tapasztalatai alapján folytatódnak. A cél az elért eredmények megerősítése és a problémás területek fejlesztése. Ha esetleg nem reális, akkor lehetséges az eredeti célkitűzés módosítása.
 • Döntés a megoldási alternatívák között, átültetés gyakorlatba
 • Sikeresség esetén lezárás, elakadás esetén az okok megkeresése, további fejlesztés, míg a kitűzött cél meg nem valósul
Menedzsment coaching

A coaching területei 

A life coaching

A life coaching célja a privát élet területén jelentkező életvezetési nehézségek, vagy elakadások kezelése. Segít a kommunikációs nehézségek leküzdésében, stressz és konfliktuskezelésben, és az emberi kapcsolatok, akár a párkapcsolatok fejlesztésében is.

A business coaching

A business coaching során a fókusz mindig valamilyen az üzleti területen megjelenő kihívás megoldása. Gyakran előfordul, hogy a résztvevőnek az adott problémára nincsenek bevált módszerei, vagy az addigi módszerei valamilyen okból kifolyólag nem működnek. A coach ilyen esetekben új kommunikációs vagy üzleti modelleket és gyakorlatokat ajánl fel, melynek a segítségével a résztvevő fel tudja oldani a dilemmáit és egy saját akciótervet tud kidolgozni.

Fontos, hogy a sikert valamilyen konkrétan meghatározott, üzletileg is értelmezhető célkitűzés elérésével kell meghatározni. 

 

A business coaching a következő területeken a legelterjedtebb: 

Executive (Vezetői) coaching

Az executive coaching kifejezetten a felsővezetőkre koncentrál, célja a stratégiai jelentőségű problémák megoldásának fejlesztése. A fejlesztés fő területei:

 

 • Vezetői szemléletfejlesztés
 • A szervezet egészét érintő intézkedések meghozatalának támogatása
 • A szervezet versenyelőnyét és piaci pozícióját érintő intézkedések meghozatalának támogatása
 • Felsővezetői pozícióból fakadó kommunikációs kihívások megoldása
 • Vezetői önismeret fejlesztése
 • Leaderi képességek fejlesztése

Team coaching 

Bár a coaching legtöbb formája négyszemközt zajlik, ez alól kivételt képez a team coaching. A team coaching célja éppen a közös munkavégzés gördülékenyebbé tétele, a játszmamentes kommunikáció gyakorlása, fejlesztése, illetve a működési konfliktusok felfedezése és ezek megoldása. A team coaching ajánlott kisvállalkozásoknak, startup-oknak, vagy akár egy projektcsapat tagjainak. 

Munkatársi coaching

A munkatársi coaching a szervezet tagjait támogatja egy-egy adott, nehézséget jelentő helyzetből való kimozdulás céljából. Ilyen helyzet lehet például a motiváció hiánya, munka-magánélet probléma, munkahelyi interakcióból fakadó nehézségek. 

Agile coaching

Manapság egyre több szervezet indít agilis transzformációt, vagy próbálja beépíteni az agilis szemléletmódot napi működésébe. Agile coaching segítségével egy tapasztalt, erős coaching eszköztárral rendelkező szakértő támogatja a változási folyamatot. 
 

Karrier coaching 

A mai társadalomban nem ritka jelenség akár több karrier vagy pályaváltás az egyéni életút alatt. A karrier coaching fókuszában a hatékony és a résztvevő számára minél gördülékenyebb váltás áll, legyen szó pályaváltásról, álláskeresésről, de akár vállalkozás indításáról. 

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Bizonytalan abban, hogy milyen támogatási forma jelenthet megoldást a problémáira? Coaching szolgáltatásainkról itt olvashat bővebben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!